ffsa - Ce este arta?

Ce este arta?

 

Ce este arta?

 

 

 

Salutare dragii mei, astăzi m-am hotărât să fac o serie de articole despre „ce este arta”.

Care este esența artei, de unde vine, de ce există, ce însemnă artă bună?

Sunt o serie de întrebari la care vom găsi răspunsul pe parcursul a câtorva articole, iar la sfârșit vă propun câte un exercițiu de imaginație.

 

Suntem zilnic înconjurați de artă, de la jocuri video, divertisment, filme, design-ul hainelor, muzică, arhitectura orașului ș.a.

Haideți să o analizăm puțin din perspectiva cuiva care o consumă și cel care o creează.

 

Arta este complet relativă, ceea ce este apreciat ca și frumos sau artă de cineva, poate fi desconsiderat de altcineva.

Omul este singura specie care creeaza artă.

Gândirea a ceea ce este aceasta, este influențată de locul în care ne-am nascut, de educația primită, de psihicul nostru și de cultura în care am fost crescuți.

În esență,  are de a face mult cu faptul de a conceptualiza și simboliza realitatea în care ne aflăm.  Atașat de întelegerea noastră a tot ceea ce ne înconjoară și sensul pe care îl dam lucrurilor din realitate, putem concepe că totul este artă sau nimic nu e artă.  Prin aceasta putem percepe frumosul,  dar și urâtul, lucrurile pline de sens – și cele fără nici un sens.

Vă dau un exemplu: Un artist avangardist  găsește o pasăre moartă, o lipeste pe un tablou și o expune în muzeu sau în galeria de artă. 99% vor spune ca aceasta nu e artă. Daca le arăți acestor oameni tabloul cu Mona Lisa, clar vor spune ca este artă și este frumos. Ambele sunt artă.

Avem obiective și standarde diferite prin educație. Toate culturile au varietăți cu ceea ce este considerat frumos,  dar foarte important este și timpul în care trăim. Arta nu este la fel cum era cu 500 de ani în urmă, sau cu 4000 de ani în urmă.

 

Ceea ce creează arta este conștiința. Cu cât ești mai conștient cu atât mai mult vezi frumosul și urâtul din toată realitatea existentă.

Pentru cineva care se plimbă pe strada și vede o pasăre moartă i se poate părea dezgustător și merge mai departe. Dar pentru cineva care este mai conștient, aceasta are o semnificație mai profundă. Poate vedea  ciclul vieții, în care observă propria viață și se gândește că va muri la rândul său. Vede furnicile și insectele care mănâncă acea pasăre și  constată continuitatea vieții. Acele furnici care duc mâncare la colonie să hrănească celelalte furnici care dau naștere altor furnici. Acestea îi trezesc sentimente de tristețe, compasiune,  sentimente de iubire, frică de propria moarte, amintiri( poate obișnuia să vâneze păsări) sau pur și simplu trăiește o experiență frumoasă.

Majoritatea oamenilor ar trece pe lângă această pasăre și nu ar putea să creada că ar fi artă. Aici intervine conștiința.

1% este frumos, în rest totul este la fel, nimic remarcabil. Dar cu cât ești mai conștient cu atât vezi mai multă frumusețe/urât în jur pe care îl transpui în artă.

 

Așadar, în concluzia de astăzi, deschideți-vă ochii și mai ales mintea! Fiți conștienți!

Mai multe vom vorbi data viitoare, iar până atunci vă rog să răspundeți la întrebarea :

Ce standarde pentru Artă crezi că vom avea peste 10.000 de ani?

 

 

Multumesc că ați citit acest articol și continuăm săptămâna viitoare cu :

Care este scopul artei?

 

 

Exemplul a fost inspirat din actualized.org

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

You must be logged in to post a comment.